Dĺžka trasy: 9.2 km
Prevýšenie: 816 m
Čas mapa:
4-5 hod
Náš čas: 3 hodiny

Počasie posledné dni a noci bielej prikrývke naozaj doprialo, konečne sme sa dočkali prírodného snehu aj v dolinách a to nám nedáva inú možnosť ako zobrať voľno od povinností a vyraziť na pásy.

Nakladáme výstroj do auta, sadáme, pohýňame sa, auto sa nehýbe, zapadli sme. Áno, je to tak, už po prvých metroch vystupujeme z auta a úspešne ho roztláčame. Bez ďalších problémov sme dorazili do obce Belá-Dulice a pokračujeme smerom do Jasenskej doliny, kde zastaneme na parkovisku pri penzióne Brest.

Ako som už spomínal, snehu naprášilo toľko, že prvýkrát tento rok obúvame lyže a splitboard už pri aute a začíname šlapať. Túra sa začína cestou po starej zjazdovke popri vleku Lehota. Na konci zjazdovky sa napájame na žltú turistickú značku a pokračujeme smerom od Medzijarkov na Lysec. Chodník ide po príjemne naklonenej lesnej ceste až kým neprídeme k prudkej, dobre značenej zákrute strmo doľava. V tomto mieste ignorujeme turistické značenie a pokračujeme ešte približne sto metrov po ceste a potom spolu s ňou odbáčame doľava. Tu je širší priestor a teda sa dá strmšiemu stúpaniu vyhnúť traverzom.

Prichádzame na finálnu lúku pod vrcholom, ktorá sa pýši prívlastkom nekonečná. Doslova, každú chvíľu má človek pocit, že toto už naozaj musí byť vrchol. Pravda je taká, že ešte dlho nebude. Užívame si pohľady na čerstvo napadnutý prašan, ktorý plánujeme pojazdiť smerom nadol.

Po dvoch hodinkách s dobrým pocitom zdolávame vrchol, vyhlasujeme výškový tábor a po krátkej občerstvovačke balíme pásy, čarovne meníme lyže na snowboard a sme pripravení na zjazd. Spustíme sa po Poľku, odtiaľ vyšlapeme ešte raz na vrchol, aby sme si túto krásnu pocukrovanú časť vychutnali na dvakrát. Na druhý pokus sa spúšťame až ku autu a tým končíme našu skialpovú túru.

Foto: Samo

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *