Dĺžka trasy: 9km
Trasa: Turčianske Kľačany – Chata pod Kľačianskou Magurou – Turčianske Kľačany
Prevýšenie: 744m
Čas mapa: 3hod 55min
Náš čas: 2hod 22min – vrátane malej prestávky na chate 🙂

Chata pod Kľačianskou Magurou, alebo jednoducho len Magura :), sa nachádza v Krivánskej Malej Fatre. Je celoročne otvorená a patrí k obľúbeným turistickým cieľom. Na chate veľmi dobre varia, preto sa netreba báť, že pôjdete s prázdnym žalúdkom domov 🙂 (mne najviac chutia šišky 🙂 ) . Z chaty sa dá ďalej pokračovať zelenou turistickou značkou až na vrch Suchý, ktorý sa nachádza na hrebeni Krivánskej Fatry.
Dnes sme sa rozhodli, že sa pôjdeme po práci trošku vyvetrať – výber bol jasný 🙂 . Obliekame si nejaké to teplé oblečenie (vonku je celkom mrazivo), balíme pár dôležitých vecí (mačky, vodu a niečo na prezlečenie) a okolo 16:00 vyrážame smer Turčianske Kľačany, odkiaľ našu trasu začneme. Auto zaparkujeme v Turčianskych Kľačanoch na parkovisku pri futbalovom ihrisku. Opúšťame teplo nášho autíčka a vrháme sa do trošku chladnejšieho terénu (bolo asi – 7°C) 🙂 . Poľnou cestou sa po pár minútach dostávame na lesnú cestu. Odbočíme vľavo a touto cestou pokračujeme až kým sa nedostaneme na zelenú turistickú značku, ktorá nás povedie až na chatu.

Asi po 25 minútach zbadáme zelenú značku. Nasadíme si mačky a pokračujeme po značke – smer vľavo. Trasa zatiaľ nebola náročná. Až teraz začína zábava 🙂 . Lesnou cestičkou pomaly začíname stúpať hore. „Mačence“ nám dosť pomohli, inak by sme asi museli ísť poštvornožky 🙂 – cesta bola miestami zľadovatená. Po necelých 15 minútach sa dostávame k rázcestníku Repištská Dolina, prístrešok. Nachádza sa tu prístrešok, kde sa dá oddýchnuť. Rázcestník ukazuje ešte 1hod 25min na chatu.

Kúsok nad rázcestníkom sa dostávame na cestu, ktorá križuje tú turistickú. My pokračujeme turistickou značkou rovno za nosom 🙂 . . A opäť nás žiadna rovinka nečaká 🙂 . Po asi 7 minútach sme sa znova dostali na cestu. Odtiaľto sa dá hore pokračovať buď strmou lúkou, alebo lesom (zelenou značkou). My sme si vybrali tú druhú možnosť. Dáme sa preto vľavo, chvíľku kráčame po ceste a potom odbočíme vpravo a opäť sa tešíme super stúpaniu 🙂

Cesta lesom nám trvá pár minút. Stále nasledujeme zelenú značku. Zanedlho nás čakajú krátke serpentínky a my už vieme, že náš cieľ je nadosah 🙂 .

V diaľke už vidíme chatu. Ešte pár metrov však musíme prejsť, aby sme sa k nej dostali. Po asi 1hod 20min sme hore. Spravíme si krátku pauzu, nasadíme čelovky (trochu sa zotmelo) a tou istou cestou sa vrátime dole na parkovisko. Na chatu zvykneme chodiť niekoľkokrát za rok. Máme to tu veľmi radi 🙂 .

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *